
60 minut lepsze od godziny
18 stycznia 2012, 10:31Czy klienci wybiorą zupę w proszku z napisem "gotować kwadrans" czy "gotować 15 minut"? A jak z ciastem, bardziej przypadnie im do gustu po pieczeniu przez 30 minut czy przez pół godziny? Okazuje się, że wolimy określenia bardziej granularne, jak to określają autorzy artykułu z Journal of Consumer Research.

Fast food fast foodowi nierówny
17 kwietnia 2012, 09:42Międzynarodowy zespół naukowców badał zawartość soli w 2124 produktach sześciu sieci fast foodów. Okazało się, że poszczególne państwa - wszystkie były państwami rozwiniętymi - bardzo różniły się pod względem stężenia sodu w tych samych kategoriach produktów.

Wrogie przejęcie mocy?
22 sierpnia 2012, 12:44Usuwanie czaszek z pochówków, wykorzystanie ich w rytuałach i ponowne pogrzebanie w specjalnych dołach to częsta praktyka w epoce kamienia. Dotąd sądzono, że stanowiła ona formę kultu przodków, jednak ostatnie znaleziska ze stanowiska Tell Qarassa North w południowej Syrii w postaci czaszek ze zniszczoną częścią twarzową sugerują, że najwyraźniej idealizowaliśmy pierwsze neolityczne społeczeństwa.

Gdzie wirus nie może, tam lipidy poślą
4 marca 2013, 14:42Nośnikami w terapii genowej mogą być wirusy, jednak jak tłumaczy dr Alicia Rodriguez z Wydziału Farmacji Publicznego Uniwersytetu Baskijskiego (UPV/EHU), ze względu na podwyższone ryzyko powstawania guzów naukowcy poszukują innych metod transportu. Szczególnie obiecujące wydają się wektory bazujące na nanocząstkach lipidów.

Oni już tu są?
19 lipca 2013, 11:34Dwóch matematyków z Uniwersytetu w Edynburgu przeprowadziło obliczenia, z których wynika, że sondy wysłane przez obcą cywilizację mogły już dotrzeć do Ziemi, ale dotychczas nie zdołaliśmy ich wykryć

Skutki tempa jedzenia u ludzi z różną wagą
30 grudnia 2013, 12:45Aby zbadać zależności między tempem jedzenia a spożyciem energii, zespół badaczy z Wydziału Kinezjologii Texas Christian University poprosił osoby z prawidłową wagą, nadwagą i otyłością o zjedzenie 2 posiłków w kontrolowanym środowisku. Przed i po posiłku pytano także o uczucia głodu i nasycenia.

Kichnięcia i kaszlnięcia mają (o wiele) większy zasięg niż sądzono
11 kwietnia 2014, 12:44Szybkie obrazowanie ujawniło, że podczas kichania i kaszlu powstają chmury gazu, które unoszą potencjalnie zaraźliwe krople dalej niż pierwotnie sądzono.

Zarządzanie za pomocą zapachu
11 lipca 2014, 09:47Dzikie goryle nizinne (Gorilla gorilla gorilla) wykorzystują w komunikacji zapach.

Depresyjna szefowa
26 listopada 2014, 15:22Bycie szefem nasila objawy depresji u kobiet, a zmniejsza u mężczyzn.

Żaba z opcją morfingu tekstury
25 marca 2015, 13:26Co najmniej dwa gatunki żab z rodzaju Pristimantis z lasu chmurnego ekwadorskich Andów potrafią w ciągu paru minut zmienić teksturę skóry, naśladując powierzchnię, na której w danym momencie się znajdują. Jeden z gatunków, Pristimantis mutabilis, dopiero odkryto, właściwości innego, znanego już od jakiegoś czasu. P. sobetes, zauważono ostatnio.